Ouderbegeleiding

Bewust Ouderschap

Iedere ouder wil het beste voor zijn kind.

Steeds vaker kiezen ouders ervoor om in gesprek te gaan over de opvoeding van hun kind(-eren). Er is misschien iets waar u als ouder tegenaan loopt, iets dat aandacht vraagt in uw gezin of op school. Misschien is er regelmatig strijd en loopt de communicatie niet zoals u dat graag zou willen. Problemen die in ieder gezin voorkomen en die vaak eenvoudig te doorbreken zijn door er op een andere manier mee om te gaan. 

Opvoeden betekent iedere dag keuzes maken en beslissingen nemen. Toch voeden we onze kinderen maar deels bewust op. Veel keuzes worden namelijk gemaakt vanuit ontstane patronen of verwachtingen.

Er zijn ongetwijfeld momenten waarop u zich herinnert hoe u zelf bent opgevoed en u doet het misschien wel op dezelfde manier òf juist bewust helemaal anders.                                    

Bewust worden van uw manier van ouderschap helpt u om eenvoudige keuzes te maken en weloverwogen beslissingen te nemen die in het belang zijn van uw kind. Keuzes waar u over na leert denken door er anders naar te kijken, passend bij wie u bent als persoon.

Bewust ouderschap zorgt ervoor dat u een positief voorbeeld bent voor uw kind, iedere dag opnieuw. Niet omdat het leven ‘alleen maar’ positief is, maar omdat u uw kind leert dat het leven echt is en hoe uw kind daarmee om kan gaan.

Iedere ouder wil het beste voor zijn kind.
Iedere ouder wil een voorbeeld zijn.

Ervaringen uit de praktijk

“We wisten niet meer wat wijsheid was”

Wij hebben met Monique een heel fijn oudergesprek gehad. We wisten niet meer wat wijsheid was en of we de stappen die we nu gemaakt hadden, niet in één klap teniet zouden doen als we te snel zouden willen gaan. Maar tegelijk paste ‘te snel’ ook niet, want het duurde al zo lang. Monique legde uit waar zij met onze zoon aan werkte en op welke manier. En hoe wij hem konden steunen, zonder het over te nemen. We zijn er samen 100% voor gegaan en dat heeft baat gehad.

– Claire

“Samen komen we altijd tot een goed passende oplossing”

Als moeder ervaar ik een enorme steun aan Monique in het begeleiden van mijn dochter en in het maken van keuzes in het onderwijs. Wat ik als enorm prettig ervaar is dat Monique echt naast mij staat en vanuit haar expertise meedenkt en tips geeft. Samen komen we altijd tot een goed passende oplossing als ik door de bomen het bos niet meer zie.

– Kim

Evenwicht

In ieder gezin en in ieder kind wordt het evenwicht soms verstoord. We maken dagelijks dingen mee. Thuis, op school, op het werk, etc.. Al die invloeden dragen we met ons mee. Soms is er een duidelijke aanwijzing voor een verandering in het evenwicht en soms is dat nog helemaal niet duidelijk. Zo kan een bepaalde verandering al een tijdje spelen maar onopgemerkt blijven.

Er zijn tal van oorzaken voor een verstoord evenwicht en ook van de manier waarop dit tot uiting komt. Het herstellen van het evenwicht is een natuurlijk proces en meestal gaat dat vanzelf.

‘Een kind groeit bijvoorbeeld over zijn angst heen en gelooft niet langer in de krokodillen onder zijn bed. Of een ouder vindt een andere baan en gaat weer met plezier naar het werk.’

Toch kan de juiste begeleiding op het juiste moment bijdragen aan een positieve verandering voor jullie gezin en voor jullie kind. Juist ook op die momenten dat er niet direct een andere oplossing voor te vinden is. Als er misschien iets moet gebeuren van binnenuit. Omdat je anders niet verder kunt groeien en omdat hulp vragen dan het beste is wat je kunt doen. Samen weten we immers meer.

Wilt u zich aanmelden voor individuele ouderbegeleiding?