Kindertherapie

Laagdrempelig & Vertrouwd

Soms zit een kind niet zo lekker in zijn vel. Of het maakt iets mee waardoor u en/of uw kind tijdelijk hulp nodig heeft.  Dan is kindertherapie een laagdrempelige, vertrouwde manier om uw kind te begeleiden bij dat wat nodig is. Kindertherapie en coaching wisselen elkaar af, soms zelfs in een consult.

Kindertherapie is er voor alle kinderen, van alle leeftijden.

De begeleiding wordt aangepast aan de specifieke behoeften van uw kind. Wat heeft uw kind op dit moment nodig? Er kan worden gespeeld, gepraat. Belangrijker is: niets hoeft, bijna alles mag.

Een kind is zoveel meer dan dat waar hij last van heeft, nog moeilijk vindt of mee worstelt. In de Integratieve therapie wordt daarom voortdurend gewerkt aan het vergroten van het zelfvertrouwen en aan het bewust worden van de eigen kwaliteiten zodat uw kind met voldoende kracht naar zijn eigen klacht kan kijken.

Direct aanmelden?

Informatie voor kinderen

Hoi, ik heet Monique. 
Soms komen er kinderen bij mij praten of spelen of gewoon helemaal niets doen. Dat kan allemaal want bij mij ben jij een beetje de baas. 


Als je wilt spelen heb ik knuffels, lego, play-mobil, knutselspullen, spelletjes en nog veel meer. Je kunt natuurlijk ook zelf iets meenemen als je dat wilt. Sommige kinderen die bij mij komen willen gewoon een beetje rondhangen in de speelruimte. Dat kan. En praten of juist niet praten, dat kan ook. Wat jij wil. 


De reden dat je dit leest is waarschijnlijk omdat iemand zich zorgen om jou maakt. Dat kunnen jouw ouders zijn of een juf of een meester. Misschien is er iets gebeurd waardoor ze zich zorgen maken, misschien hebben ze een andere reden. Het kan allemaal. Als je nog niet weet waarom ze hulp voor jou zoeken, vraag het ze dan even. 
Ze hebben er in ieder geval een goede reden voor. Ze vinden het namelijk belangrijk dat jij je goed voelt.


Er komen allerlei verschillende kinderen bij mij. Allemaal kinderen die ergens hulp bij nodig hebben. Dat kan iets kleins zijn of iets groots, dat maakt helemaal niets uit.
 Je kunt bij mij komen om het op te lossen.

Groetjes, Monique

Kindertherapie is er voor alle kinderen, van alle leeftijden.

De taal van uw kind

Een integratief kindertherapeut is in de eerste plaats nieuwsgierig naar uw kind. Een goed contact met u en uw kind is noodzakelijk om te komen tot een goede begeleiding op maat. Daarom is het van belang dat een kindertherapeut de “taal” van uw kind leert te begrijpen. Dit kan een therapeut door goed te observeren, uw kind te begeleiden en vooral ook door uw kind zelf het tempo van de therapie te laten bepalen.

Ieder kind laat zichzelf, en het probleem, op geheel eigen wijze zien.

Hoeveel een therapeut ook weet… alleen uw kind weet, bewust of onbewust, hoe het precies zit.

De kindertherapeut handelt vanuit het belang van uw kind. De therapeut helpt uw kind door het te vertrouwen in al zijn kwetsbaarheid, en uw kind grip te geven en keuzemogelijkheden te ontwikkelen ten aanzien van de klacht, zodat uw kind op ontspannen en gelukkige wijze verder kan.

Hoe verloopt het contact na aanmelden?

De eerste sessie is een wederzijdse kennismaking tussen de ouders en de kindertherapeut. Het kind is hier meestal zelf niet bij, waardoor u vrijuit kunt praten over uw kind. In deze intake bespreek ik met u uw zorg, uw liefde en uw verlangen voor uw kind.

Misschien gedraagt uw kind zich de laatste tijd anders, is het vaker boos of juist stiller. Misschien maakt u zich zorgen zonder dat u goed kunt verwoorden waardoor dat zo is. Of wellicht is er iets gebeurd, onlangs of al iets langer geleden, dat aandacht vraagt. Het kan allemaal.

Ik ben er vooral om er met een objectieve blik vol aandacht naar te kijken en dat te doen wat nodig is voor uw kind. Altijd in overleg met u.

Na dit gesprek volgen de eerste kindtherapeutische sessies. Als uw kind voor de eerste keer bij mij komt, gaat het er vooral om dat ik een goed contact opbouw met uw kind. Ieder kind laat zich op een geheel eigen wijze zien en dat kan allemaal in de praktijk.

Meestal zie ik uw kind drie tot vijf sessies voordat er weer een oudergesprek volgt.

Deze eerste sessies doe ik onderzoek naar de klacht, de wensen van uw kind en naar de middelen die uw kind ter beschikking heeft om de klacht aan te pakken. Dit doe ik door een vertrouwensrelatie met uw kind op te bouwen, de klacht te onderzoeken en door het zelfvertrouwen te vergroten.

Afhankelijk van dit verloop, stel ik een (voorlopig) plan op. Dit plan geldt als richtlijn voor de komende kindtherapeutische sessies. Ook hier geldt: Uw kind staat centraal.

Er zijn kinderen die al vrij snel een verandering laten zien, er zijn ook kinderen die meer tijd nodig hebben. De meeste kinderen komen gemiddeld tussen de zeven en twaalf keer naar de praktijk. Een aantal kinderen komt zo nu en dan even terug, een momentje ‘halen’ waarin ze weer opgelucht en vol zelfvertrouwen de deur uitgaan. Dat kan. Belangrijk is dat uw kind ervaart dat het gesteund wordt in de stappen die hij/ zij zet, zodat het vertrouwen in zichzelf en de eigen mogelijkheden vergroot wordt. Dat helpt uw kind om groter te groeien.

Wilt u zich aanmelden of heeft u een andere vraag?