Hooggevoeligheid

Overprikkeling

Hooggevoeligheid is er in allerlei vormen. Zo kan iemand bijvoorbeeld gevoelig zijn voor licht en geluid, terwijl een ander juist meer gevoelig is voor stemmingen en sfeer. Een ieder die te maken heeft met hooggevoeligheid doet dat anders. En tegelijk is er een gemeenschappelijke factor en dat is die van overprikkeling. Het niet meer kunnen verwerken van allerlei prikkels die ‘binnen’ komen. 

Hooggevoeligheid bij kinderen komt regelmatig voor en tegelijk is het soms een vaag en abstract begrip. Bepaalde kenmerken van hooggevoeligheid worden soms ook geassocieerd met kenmerken van autisme of AD(H)D. Hierdoor is het onderscheid soms niet duidelijk.

Er is tegenwoordig veel over te lezen waardoor uzelf vaak al een inschatting kunt maken over mogelijke hooggevoeligheid bij uw kind.

Er is echter geen diagnose voor en de reguliere hulpverlening herkent dit vaak nog niet. Hierdoor kan het soms lastig zijn voor u als ouder en de omgeving om met uw hooggevoelige kind om te gaan. En dat terwijl het in de eerste plaats voor uw kind al lastig genoeg is. Bij Innerchild kunt u terecht voor begeleiding van uw kind èn uzelf zodat u beiden om leert gaan met deze (hoog-)gevoeligheid.

 

 

Blog: De gevoelige jongen uit zich anders.

Hij heeft een diepe gevoelswereld en ziet veel van wat er om hem heen gebeurt. Toch is dat niet wat hij laat zien aan de buitenkant. We zien stoer en boos. Driftbuien en soms agressie. We horen boze woorden en geschreeuw. En het lijkt soms alsof het persoonlijk tegen ons is gericht. Als iets dat ons diep in het hart raakt.

En soms is er juist desinteresse en een soort van ‘afgehaakt en uitgecheckt’ alsof niets hem nog raakt. Alsof hij is gaan geloven wat men aan de buitenkant van hem vindt. Ogenschijnlijk ongevoelig, maar schijn bedriegt.

Weet dan dat dat de buitenkant is, de manier waarop een gevoelige jongen zichzelf beschermt. Als het ware met het schild dat hij draagt om zijn gevoelige hart te beschermen van al het onrecht, de onrechtvaardigheid, het keurslijf vol met ‘hoe het hoort’, de ongeschreven regels die hij niet begrijpt, het incongruente van de anderen, het niet gezien worden voor wie hij is, de taal die hij niet machtig is, zijn angsten… Deze gevoelige jongen huilt in stilte.

 Het gevoelige hart moet beschermd worden, anders raakt het gewond. En als jongen, met al zijn jongenskracht, is de manier waarop hij zichzelf beschermt er een met spierkracht en met inspanning. Met laten zien wie het sterkste is en de snelste, de slimste, de stoutste… 

Het kind, die jongen, wil gezien worden om wie hij is. Zacht, gevoelig, verward, soms angstig, ongeduldig, peinzend, tot stilstand gekomen en klein. Al het andere is slechts omhulsel. En die jongen heeft jouw armen nodig om in te schuilen. Jouw stem om hem gerust te stellen. Jouw grenzen om zich veilig te voelen. Jouw liefde om te kunnen groeien.

 Er zijn veel gevoelige jongens, veel meer dan we in eerste instantie zien.

 

 

Wilt u zich aanmelden?